SUPER RABATY!            Więcej kupujesz, więcej zyskujesz. Rabat na wszystkie meble, akcesoria i AGD.              Regulamin promocji.

jak-stworzyc-spizarnie-w-domu
19.05.2021

Jak stworzyć spiżarnię w domu?

Niegdyś spiżarnia znajdowała się w każdym domu.

Teraz coraz więcej osób rozważa wyznaczenie osobnego miejsca do przechowywania żywności. Funkcjonalna przestrzeń pozbawiona nadmiernej wilgoci, w której panuje odpowiednia temperatura, umożliwia przygotowanie sporych z zapasów na dłuższy okres. Podpowiadamy, jak stworzyć domową spiżarkę niezależnie od metrażu.

Spiżarnia w domu – o czym trzeba pamiętać?

Aranżacja spiżarni w domu jednorodzinnym stwarza ogromne możliwości. Najlepiej zorganizować ją w pobliżu kuchni, w piwnicy albo blisko garażu. Projektanci zalecają, by wybrać miejsce od strony północno-wschodniej lub północnej. Taka lokalizacja gwarantuje niższe temperatury, które ograniczają psucie się produktów spożywczych.

W piwnicy oraz w komórce obok nieogrzewanego garażu łatwiej utrzymać odpowiedni mikroklimat. To idealne rozwiązanie, gdy brakuje nam wolnej przestrzeni. Z kolei wyznaczenie pomieszczenia przy kuchni pozwala zaoszczędzić czas. Wszystkie składniki znajdują się praktycznie w zasięgu ręki, dlatego przygotowanie posiłków przebiega sprawniej.

Idealna temperatura we wnętrzu spiżarni waha się od 10 do 15oC. Nie powinno być jednak wyższa niż 16oC. Dostęp do okna nie jest tu konieczny. Jeżeli wilgotność powietrza przekracza 65%, trzeba zadbać o prawidłową wentylację. Zaciemnione pomieszczenie o niskiej temperaturze umożliwia przechowywanie przetworów, warzyw, owoców, a także produktów sypkich czy wędlin.

Jakie cechy powinna mieć idealna spiżarnia w domu jednorodzinnym?

Jednym ze znaków rozpoznawczych domowej spiżarni są grube ściany, które izolują wnętrze przed wysoką temperaturą i innymi szkodliwymi czynnikami. Mur musi wykazywać również właściwości antygrzybiczne, dlatego tak istotne jest odpowiednie wykończenie. Zaleca się wybór materiałów łatwych w utrzymaniu czystości. Minimalna przestrzeń do przechowywania artykułów spożywczych wynosi 2-3 m2. Jeśli zależy nam na komforcie, lepiej wygospodarować minimum 5 m2.

Ściany i podłogę można pokryć kafelkami, gresem albo kamieniem. Mur można pomalować też farbą lateksową. W ten sposób sprzątanie zajmie mało czasu. Czysta powierzchnia ogranicza rozwój mikroorganizmów, a także ułatwia przechowywanie zapasów. Spiżarka musi być szczelnie zamknięta, dlatego warto zwrócić uwagę na drzwi.

Kolejnym istotnym elementem wystroju jest oświetlenie. Ilość oraz moc żarówek należy dopasować do metrażu. W ciemnym wnętrzu lepiej sprawi się ciepłe białe światło. Z jego pomocą łatwiej zweryfikować rzeczywisty stan żywności i zauważyć, że coś zaczyna się psuć.

Jeśli wydajność wentylacji grawitacyjnej w spiżarni okaże się za mała, można umieścić w pomieszczeniu kanał wentylacji z nawiewnikiem. Innym rozwiązaniem jest zakup specjalnego wentylatora. Wszystkie elementy trzeba zabezpieczyć przed szkodnikami, które mogłyby spustoszyć zgromadzone zapasy.

Jak przechowywać żywność w spiżarni w domu?

Otwarte półki idealnie sprawdzają się w domowych spiżarniach. Zamontowane na całej wysokości ściany pozwalają w 100% zagospodarować przestrzeń. Ważne, by ich konstrukcja była naprawdę wytrzymała. Ciężkie przetwory mogą bowiem doprowadzić do wygięcia się półek, a nawet do złamania się płyty.

Zamiast półek można zdecydować się też na wolnostojące regały. Niezależnie od wybranej opcji, trzeba zwrócić uwagę na materiał, z którego wykonane są półki. W spiżarce dobrze sprawdzą się modele drewniane, metalowe, a także te zrobione z drewna czy tworzywa sztucznego. Rekomendowana szerokość to minimum 25 cm. Przed zakupem gotowych mebli zachęcamy do zapoznania się z maksymalnym udźwigiem, by zapobiec wielu nieprzyjemnym sytuacjom.

W nowoczesnych wnętrzach sporą popularnością cieszą się również szuflady, w których można schować zioła, przyprawy lub drobne przedmioty. Do przechowywania wędlin, najlepiej zaopatrzyć się w metalowe haki albo rurki. W zamykanych szafkach zmieszczą rzadziej używane urządzenia AGD. Można go też ułożyć na najniższej półce lub pod regałem.

Artykuły spożywcze warto posegregować i osobno ustawić słoiki, konserwy oraz produkty suche. Makaron, ryż, kasze, a także inne towary sypkie można bez obaw pozostawić w oryginalnych opakowaniach. Otwarte produkty można przesypać do specjalnych pojemników na żywność lub do pustych słoików.

Jak zadbać o organizację spiżarni w domu?

W większej spiżarni można przechować akcesoria i sprzęt, na które zabrakło miejsca. Aby w pomieszczeniu zaprowadzić porządek, dobrze jest się zaopatrzyć w pudełka, pojemniki, kosze lub skrzynki, w których będzie można wszystko poukładać. Dzięki temu można ograniczyć stres związany z poszukiwaniami. Dla ułatwienia można je dodatkowo opisać.

Podsumowanie: Jak stworzyć spiżarnię w domu?

Planowanie spiżarni w mieszkaniu lub w domu jednorodzinnym warto uwzględnić już na etapie projektowania. To pozwoli zoptymalizować domowe wydatki, a także ograniczyć liczbę remontów. Duża ilość jedzenia wymaga doskonałej organizacji oraz solidnej konstrukcji. Ważna jest również odpowiednia temperatura i cyrkulacja powietrza. Do przechowywania żywności warto wykorzystać szklane lub ceramiczne pojemniki. Doskonale sprawdzają się też wiklinowe koszyki. Powodzenia.

Popularne wyszukania:
łóżko rozkładane | sofa 2 osobowa rozkładana | sklep meblowy nysa | szafka do butów | pufy ozdobne | sklep meblowy gdynia | wersalki rozkładane z pojemnikiem na pościel | małe sofy rozkładane | toaletka biała połysk | gotowe kuchnie