SUPER RABATY!            Więcej kupujesz, więcej zyskujesz. Rabat na wszystkie meble, akcesoria i AGD.              Regulamin promocji.

rodzaje-kieliszkow-stolowych--co-powinnismy-wiedziec
28.05.2021

Rodzaje kieliszków stołowych – co powinniśmy wiedzieć?

W naszych domach znajdują się różne rodzaje kieliszków stołowych.

Każdy typ ma inną pojemność, grubość szkła oraz wysokość. Sprawdźmy, co powinniśmy o nich wiedzieć, by serwować trunki alkoholowe zgodnie ze sztuką savoir vivru. Podpowiadamy jakich naczyń użyć do likieru, nalewek, wina oraz wódki.

Kieliszki – co trzeba o nich wiedzieć?

Wśród kieliszków wyróżnia się naczynia do picia alkoholu, a także wody. Wybór odpowiedniego szkła odgrywa dużą rolę podczas oficjalnych przyjęć. Umiejętność prawidłowego serwowania trunków z pewnością zostanie doceniona przez gości.

Wysokość nóżki, wielkość czaszy i pojemność wpływają na aromat alkoholu. Odpowiednio podane wino, whisky czy likier pięknie pachną, wzmacniając wrażenia zmysłowe. Budowa szkła poprawia również komfort użytkowania. Dzięki temu degustacja staje się bardziej przyjemna.

Kieliszki do wina – rodzaje naczyń dopasowane do każdego trunku

Gama wina jest bardzo bogata. Rozróżnia się m.in. wina czerwone, białe, wzmacniane czy musujące. Każdy z wymienionych wyżej alkoholi serwuje się w innym szkle. Warto stosować się do poniższych wskazówek, aby zabłysnąć w towarzystwie.

Wino musujące pije się z wąskich kieliszków. Naczynie typu flute zwęża się przy górnym rancie. Taka konstrukcja sprawia, że bąbelki dłużej pozostają w środku, a aromat wolniej się ulatnia. Z kolei czerwone wina podaje się w pękatych naczyniach. Ich cechą rozpoznawczą jest duża czasza. Nieco wyższe i smuklejsze są kieliszki do wina różowego. Szkło zwęża się ku górze, dzięki czemu bukiet rozwija się na języku. Wino wzmacniające serwuje się w małym kieliszku, który służy również do picia innych trunków, np. porto, a białe wino nalewa się do szkła o mniejszej pojemności niż czerwone. Dzięki temu temperatura trunku jest idealna do spożycia.

Innym typem kielichów są naczynia do wina stołowego, którym częstuje się podczas posiłków, najczęściej w lokalach gastronomicznych. Ze względu na sporą pojemność oraz klasyczną budowę można w nich serwować zarówno alkohol, jak i wodę. Co ciekawe, ten rodzaj naczyń wykonuje się ze wzmocnionego cienkiego szkła hartowanego, bez żadnych zdobień. Jest ono łatwe w utrzymaniu czystości i nadaje się do czyszczenia w zmywarce.

Kieliszki do nalewek

Kieliszki do nalewek są stosunkowo małe. Mają smukłą wysoką nóżkę, która zapewnia pewny chwyt naczynia. Czasza o niewielkiej pojemności może być delikatnie rozkloszowana lub zaokrąglona. W takich naczyniach podaje się domowe słodkie alkohole. Jeśli brakuje nam takich naczyń, możemy bez obaw, że popełnimy gafę wykorzystać kieliszki do wódki.

Rodzaje kieliszków do alkoholi

Koniak najlepiej smakuje, gdy jest ciepły. Z tego powodu podaje się go w naczyniach przypominających swoim kształtem kwiat tulipana. Duża pękata czasza na krótkiej nóżce subtelnie zwęża się ku górze. Taka budowa umożliwia ciągłe podgrzewanie alkoholu w dłoniach.

Z kolei kieliszki do martini wyróżnia niska rozkloszowana czasza umieszczona na długiej smukłej nóżce. Taka konstrukcja ułatwia dekorowanie drinków, które fantastycznie prezentują się podczas imprez. Ozdobione cukrem bądź owocami naczynia tworzą wakacyjną atmosferę, która sprzyja relaksowi.

Tradycyjne kieliszki do wódki mają prostą budowę. Cechuje je czasza o pojemności 25 – 100 ml. Mogą być osadzona na nóżce, choć nie jest to warunek konieczny. Często wykorzystuje się je do przygotowania shotów.

Kieliszki do whisky przypominają naczynia do wina. Niektóre z nich są wyposażone w pokrywkę, która zachowuje aromat przez dłuższy czas. Czasza delikatnie zwęża się ku górze i jest osadzona na nóżce. Do picia tego trunku korzysta się również ze specjalnych szklanek, które często są sprzedawane w zestawie z karafką. Cechą charakterystyczną tego szkła jest spora czara, które lekko zwęża się ku górze. Do wyboru również proste kwadratowe szklanki z grubym dnem, które utrzymuje niską temperaturę.

Kieliszki do piwa

To ciekawa alternatywa dla tradycyjnych kufli. Wysokie naczynia się rozszerzają ku górze. Przewężenie na samym spodzie umożliwia naturalny ruch bąbelków. Dzięki temu na powierzchni złotego trunku gromadzi się orzeźwiająca piana.

Kieliszki do wody

Duże masywne nóżki i szkło o grubych ściankach doskonale nadaje się do picia wody. Napój warto udekorować kolorowymi owocami, które będą pięknie się prezentowały na stole, a także ożywią zastawę stołową. Smaczne dodatki nadają aromat oraz pobudzają kubki smakowe.

Podsumowanie: Rodzaje kieliszków stołowych – co powinniśmy wiedzieć?

Rodzaje kieliszków  mogą przyprawić o zawrót głowy. Wybranie odpowiedniego naczynia może wprawić w zakłopotanie osoby, które nie poznały dotąd zasad savoir vivru. Następnym wyzwaniem okazuje się prawidłowe ustawienie szkła na stole. Ustawia się je w kolejności odpowiadającej serwowanym daniom. I tak kieliszek do wody powinien się znaleźć po prawej stronie, bezpośrednio nad sztućcami. Po jego lewej stronie jest przewidziane do kieliszki do białego i czerwonego wina.

Ekskluzywne, szlachetne kieliszki należy myć ręcznie w letniej wodzie z dodatkiem płynu do naczyń. Szkło trzeba delikatnie zanurzyć, a następnie wyciągnąć bez wykonywania gwałtownych ruchów. Trudne do usunięcia plamy można zwalczyć z pomocą białego octu. Warto unikać intensywnego pocierania, by ograniczyć ryzyko uszkodzeń.

Popularne wyszukania:
lustra ozdobne | materac 140x200 cena | meblościanka młodzieżowa z biurkiem | szafki narożne w kuchni | meble szczecin | komody i witryny | pufy otwierane | fotele uszaki | ława kawowa | regały do garderoby